Cum asez tablouri pe perete in locuinta mea?
De câte ori ți s-a întâmplat să mergi în vizită la cineva și să observi pereții goi? Sau te regăsești și tu în situația aceasta? În România, majoritatea locatarilor au o reticență când vine vorba de a folosi tablouri pe perete.
Motivele sunt diverse: fie teama de perforarea sau găurirea pereților, fie dificultatea lor de străpuns, fie lipsa cunoștințelor necesare sau a persoanelor la care să apeleze.
O cameră cu pereții goi, oricât de bine mobilată ar fi, pare neterminată. Poate că, pentru unele persoane, este în regulă așa, mai ales dacă locuiesc în chirie sau dacă nu își plănuiesc să stea pe termen lung în locuința respectivă. Însă, pentru cei care vor să-și decoreze locuințele cu tablouri pe perete, avem câteva sfaturi în cele ce urmează.
Secretul poziționării de tablouri pe perete: simetria
Acesta nu mai este de mult un secret, întrucât ți l-ar transmite orice designer de interior. Poziționează un tablou pe peretele gol opus unuia acoperit (chiar și parțial) de mobilier.
De exemplu, dacă ai un perete acoperit de o bibliotecă, iar lângă peretele opus acestuia se află doar o canapea, atunci acolo este locul potrivit de a poziționa tablouri pe perete – deasupra canapelei.
Nu încărca o anumită zonă a încăperii cu tablouri pe perete, ci acoperă acele zone rămase libere.
Regulile în design sunt la fel peste tot
Chiar dacă există multe stiluri de design interior, fiecare având un anumit tip de așezare a mobilierului și decorațiunilor, toate respectă o anumită simetrie și ordine.
Când vine vorba de design, fie că vorbim de grafică, fie de design interior de locuință, regulile sunt aceleași: trebuie să existe un echilibru între elemente și o linie imaginară pe care să plasezi unul sau mai multe tablouri, pentru a fi în paralel între ele și în paralel cu piesele de mobilier.
Linia imaginară îți oferă un sentiment de ordine și de simetrie. O poți trasa cu creionul înainte să plasezi tablourile pe perete, ca să fii sigur că o respecți.
Dacă vrei să plasezi mai multe tablouri de perete, ramele acestora trebuie să fie proporționale între ele. De exemplu, nu folosești un tablou de dimensiuni 70 x 50 cm alături de unul de dimensiuni 81 x 51 cm. Pur și simplu nu vor arăta bine.
Cel mai sigur este să folosești tablouri de aceeași dimensiune. Însă, poți opta și pentru tablouri de dimensiuni diferite, dar proporționale. De exemplu: un tablou 30 x 20 cm alături de un tablou 30 x 20 cm. Acestea se vor completa reciproc și alăturarea lor poate fi plăcută la vedere, datorită simetriei dintre acestea.
Iată câteva reguli pentru așezarea tablourilor:
#1 Înălțimea
În general, centrul tabloului trebuie să fie la distanță medie de 150 cm de podea.
#2 Scara
Tablourile de dimensiuni foarte mari se vor așeza doar pe pereți neacoperiți de alte piese de mobilier.
În general, un tablou nu trebuie așezat pe un perete acoperit de o piesă de mobilier de dimensiuni mai mici decât acesta. Mărimea potrivită a tabloului este de două treimi față de cea a mobilierului.
#3 Numărul tablourilor
Dacă vrei să plasezi mai multe tablouri pe un perete, atunci ai două posibilități:
Număr par: tablourile pot fi aranjate simetric, astfel încât să formeze un dreptunghi sau pătrat. Astfel, ele pot fi grupate în număr egal pe fiecare rând.
Număr impar: tablourile trebuie să fie grupate câte 3, în caz că numărul acestora este multiplu de 3. Dacă nu este multiplu de 3, atunci poți alcătui o formă simetrică din tablourile tale – de exemplu, un triunghi sau trapez, sau poate chiar să le așezi pe toate pe un singur rând.
#4 Liniile
Tablourile pot fi expuse pe perete în două moduri:
- pe linie orizontală: creează o atmosferă relaxantă
- pe linie verticală: creează un aspect formal și elegant
#5 Culoarea
Atunci când așezi tablouri pe perete, trebuie să păstrezi nu doar un echilibru simetric, ci și unul cromatic. De aceea, e recomandat să alegi tablouri în culori similare sau complementare celor din încăpere (ale mobilierului, ale pereților).
De asemenea, culoarea tabloului transmite o anumită stare întregii încăperi. Culorile vii, care ies în evidență, nu sunt recomandate pentru camerele de dormit, spre exemplu. Ele transmit energie, poate chiar agitație, și sunt obositoare la vedere. În camera de dormit recomandăm tablouri în culori pale, șterse, poate chiar în culori reci, care nu atrag atenția și care contribuie la starea de relaxare a privitorului.
Vrei să alegi tablouri pe perete pentru locuința ta? Intră pe site-ul nostru și comandă-ți modelul preferat!
Bonus: cum fixezi un tablou pe perete fără să lași urme
Dacă te temi că plasarea de tablouri pe perete ar lăsa urme, iată o metodă simplă care te ajută să scapi de această grijă.
Ce ai nevoie:
- o șipcă mică de lemn
- un cui subțire pentru fiecare tablou
- un ciocan să bați cuiele
Pasul 1: folosind un ciocan, bate cuiul în șipca mică de lemn, până iese pe partea cealaltă
Pasul 2: agață tabloul în capătul cuiului bătut
Pasul 3: plasează tabloul agățat de șipcă în locul de pe perete unde vrei să fie fixat
Pasul 4: apasă peste șipcă, astfel încât cuiul să lase o urmă ușoară în perete
Pasul 5: folosind un ciocan, bate cuiul cu tot cu șipcă, până când șipca este fixată de perete. Așa obții gaura unde vei introduce ulterior cuiul
Pasul 6: îndepărtează tabloul, cuiul și șipca de perete
Pasul 7: scoate cuiul din șipcă
Pasul 8: fără a folosi un ciocan, introdu cuiul în gaura din perete și apoi plasează tabloul pe acesta
În felul acesta, șipca amortizează loviturile de ciocan, iar peretele nu se va strica. Vei obține o gaură potrivită pentru a introduce cuiul sau holzșurubul. La final, pentru fixare, este posibil să mai fie necesar să bați puțin cuiul cu ciocanul.
Poți folosi aceeași șipcă pentru toate tablourile pe care dorești să le plasezi în casa ta.
Sperăm să îți fie de folos aceste informații! Îți dorim multă inspirație în decorarea locuinței tale cu tablouri pe perete!
sursa foto top: pixabay.com
Blog realizat de:
Articole recente
Cele mai citite:
- Iata cele mai vandute decoratiuni de perete in 2017
- Idei de decoratiuni perete pentru casa ta
- Cum aplici corect un autocolant de geam
- Cum aplici un autocolant perete?
- Vasily Kandinsky si arta abstracta
- 9 modele de autocolante perete cu citate
- Cele mai frumoase modele de tapet pentru dormitor
- Tendințe de design interior pentru 2019
- 5 modele de fototapet cu peisaje care te lasa fara cuvinte
- De ce sa folosesti o oglinda de perete?
Arhiva
- February 2019
- January 2019
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- May 2018
- March 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- August 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015